Berényi Méz

A mézről

A magyar méz nem csak az íze miatt világhírû, hanem mert a méhek tartása teljesen naturális. Azaz Magyarországon más országok méhészeitõl eltérõen nem használnak antibiotikumokat és vegyszereket a méhek betegségei ellen, hanem elégetik a fertõzõ állományt. Mivel nem kerül a mézbe semmilyen vegyszer, vagy antibiotikum, a magyar méz világszerte keresett termék a BIO táplálkozást folytatók és a tudatos fogyasztók körében.
A történelem során a mézet a természet legtökéletesebb élelmiszereként értékelték. Az ókorban a természet legértékesebb adományának tekintették, néhány helyen adófizetõeszközként szolgált. Egy római mítosz szerint a Szerelem Istene a nyilán egy mézelõ méhet használt, míg egy északeurópai mítosz szerint a virágpor és a méz a titka az Isten örök életének.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket stb.
A méz az a csodálatos táplálék, amelyért ma az emberek elsõsorban a méheket gondozzák. A méz ama természetes édes termékek közé tartozik, amelyek a termelés helyétõl, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.
Igen értékes táplálék, szõlõ- és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthetõ a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elõ: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különbözõ arányban találhatók meg benne.
.
A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elõsegítik a szervezetben végbemenõ vegyi átalakulásokat. Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. Rendkívül fontos a méz fertõtlenítõ baktériumölõ hatása is. A mézben levõ szõlõcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elõ szabadon.
Mint ismeretes, a méz csak addig teljes értékû tápanyag, amíg fel nem melegítik.

A mézben lévõ hormonok mint a szívmûködést, vérkeringést szabályozók játszanak szerepet, óvják a vesét és a májat. A legújabb kutatások szerint vérnyomást csökkentõ hatásuk is van, s fékezheti a rák elterjedését a szervezeten belül. A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölõ hatását már õsidõk óta ismerik. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítõleg hat.
A méz ma is megkülönböztetett tápanyag, amely a terhes anyák, csecsemõk és kisgyermekek táplálásában óriási jelentõségû. A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.

Hamis méz felismerése
– A mézhamisítás legegyszerûbb módja a vizezés. Vásárláskor zárt üveget állítsuk a feje tetejére, és ha a benne lévõ buborékok gyorsan haladnak felfelé, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz, valószínû, hogy hamisított. Ellenõrzéskor azonban figyelembe kell vennünk, hogy lehûtött mézben a buborékok mozgása lelassul, s így már nehezebb megállapítani a vizezést.
– Ritkábban, de kapható az úgynevezett “éretlen méz” is. Ilyen mézet se vegyünk, mert ez is jóval hígabb a szokásosnál, bár nem számit hamisítványnak. Ilyenkor is érdemes rákérdezni a méz eredetére, minõségére.
– A virágmézként árult “mûméz” invertcukorból aromás anyagok (néha zamatos méz) hozzákeverésével és festékanyagok színezésével készül. A hamisítást könnyen felismerhetjük, ha egy kávéskanálnyi mézet tiszta szeszben feloldunk. Amennyiben teljesen oldódik, úgy a méz tiszta. Ellenkezõ esetben homályos lesz és rövid idõ múlva a belekevert anyag leülepedik.
– Ha a méz illata, zamata, színe és állaga eltér az eredetitõl, még inkább legyünk óvatosak, mert valószínû, hogy a mézet melasszal, glicerinnel és mesterséges zamatanyagokkal keverték. Az ilyen hamisítványnak már semmi köze a mézhez!


Címkék: , , , , , , ,